BAŞKAN ŞAHİN: “İTHAL MUZ İÇİN %145,8’DEN TAVİZ VERİLMEMELİ”

3615

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası(ALTSO) Başkanı Mehmet Şahin, ithal muzda uygulanan %145,8’lik gümrük vergisi oranında indirim yapılıp yapılamayacağıyla ilgili olarak Ekonomi Bakanlığı’nın Anamur Ticaret ve Sanayi Odası ile Anamur Ziraat Odasından görüş talep ettiğini belirterek, “İthal muzda vergi indirimi yapılmamalı, yerli üreticiyi olumsuz etkiler” dedi.

Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü, Kolombiya ve Ekvador ile ülkemiz arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin devam ettiğini ve müzakereler kapsamında her iki ülkenin de ithal muzda uygulanan %145,8’lik gümrük vergisinde taviz talep ettiğini Anamur Ticaret ve Sanayi Odası’na yazılı bir şekilde bildirerek bu konuda görüş istedi.

ŞAHİN: “YERLİ ÜRETİCİ ZOR DURUMA DÜŞER”

Konuyu değerlendiren ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, muz üreten bölgeler olarak ortak hareket edeceklerini belirterek, “Yerli üreticiyi korumak adına %145,8’lik gümrük vergisinde taviz  verilmemeli.  Uygulanan vergi oranı aynı şekilde devam etmelidir” dedi.

Başkan Şahin, “Ülkemizde muz üretimine baktığımızda Alanya, Gazipaşa, Anamur ve Bozyazı’ da yoğun bir muz üretimi yapılmaktaydı. Son yıllarda hükümetimizin de bu konuda verdiği yatırım destekleri ile şimdilerde muz örtü altı olarak adlandırdığımız seralarda batımızda Manavgat, Serik ve hatta Finike ve Kumluca’da doğuda ise Hatay’a kadar uzanan sahil bandındaki birçok ilçede yaygınlaşmaya başladı. Bu destekler sayesinde Ülkemizde 2017 yılı itibariyle yaklaşık 68.500 dekar alanda muz üretimi yapılarak, toplam 376.000 tonluk üretimle ülkemiz muz ihtiyacının yaklaşık % 79’unun karşılandığı bilinmektedir. Hükümetimizin de destekleri ile yakın bir gelecekte iç piyasanın muz talebinin tamamı yerli üretim ile karşılanabilecektir. Burada yerli üreticimize verilen destek sadece yatırım desteği olarak düşünülmemelidir. Hükümetimizin ithal muza uyguladığı %145,8 oranındaki gümrük vergisi de Kolombiya ve Ekvador gibi ülkelere göre iklim koşullarından dolayı çok daha yüksek bir maliyet ile üretim yapan yerli üreticilerimize verilen en büyük destektir. Gümrük vergisi oranının düşürülmesi veya kaldırılması yerli üreticimizi bitirme noktasına getirir ki bu da uzun vadede biz tüketicilere de olumsuz yansımaları olur. Bu yüzden uygulanan %145,8’lik gümrük vergisinde konuşulan tavizin asla verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda da Anamur, Manavgat, Bozyazı ile ortak hareket ederek ilgili makamlara gerekli müracaatlarımızı yaptık. Konuyu da yakından takip ediyoruz” dedi.

 


ETİKET