Dosyalar

MOTORLU KARA TAŞITLARININ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK DUYURUSU

T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” 27 Ağustos 2024 tarih ve 32645 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, yeni yönetmeliğin yayımlanmasıyla 13 Şubat 2018 tarihinde yürürlüğe giren “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” yürürlükten kaldırılmıştır.

Kamuoyu beklentilerinin karşılanması, motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla hazırlanan yeni yönetmelikteki düzenlemelerin bazıları aşağıdaki gibidir;

• İş yeri açma ve çalışma ruhsatı, yetki belgesi şartları arasından çıkarıldı.

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi temininde yaşanan sıkıntıları gidermek ve işletmelerin yetki belgesiz faaliyet göstermelerinin önüne geçmek amacıyla, iş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olma şartı yetki belgesi şartlarından çıkarıldı. Böylece, diğer tüm şartları taşımalarına rağmen ruhsat şartı nedeniyle yetki belgesi alamayan işletmelerin yaşadığı mağduriyet ortadan kaldırıldı. Bununla birlikte, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmelerin ruhsat mevzuatı kapsamında iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma yükümlülükleri devam etmektedir.

• Lise mezuniyeti şartına 1 Mart 2025 tarihine kadar esneklik getirildi.

Yetki belgesi şartları arasında yer alan lise mezuniyeti şartı korunmakla birlikte Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla vergi ya da meslek odası kaydı bulunan işletmeler için 1 Mart 2025 tarihine kadar yapılan yetki belgesi başvurularında lise mezuniyet şartının aranmamasına yönelik düzenleme yapılmıştır.

• Taşıt alım satımında güvenli ödeme sisteminin kullanımı herkes için zorunlu hale getirildi.
  • Kaporası alınan taşıt siparişleri düzenleme altına alındı.
  • Sıfır taşıt ticareti yönetmelik kapsamına alındı.
  • Taşıt satış ihalelerinin şeffaf ve güvenli şekilde yapılmasına yönelik kurallar getirildi.
  • İnternet üzerinden yapılan taşıt ön değerlemesinde uyulması gereken kurallar belirlendi.

Söz konusu yönetmelik ekte bilgilerinize sunulmakta olup, özellikle ruhsat ve lise mezuniyeti şartı nedeniyle yetki belgesi alamayan üyelerimizin, Mesleki Yeterlilik Belgelerini de alarak bir an önce yetki belgesine başvurmalarını önemle rica ederiz.

Yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız:  Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik

EKLER

• Ek1: Yönetmelik (48,47 KB)