Dosyalar

IPARD PROGRAMI İKİNCİ BAŞVURU ÇAĞRI İLANI HAKKINDA

Sayın Üyemiz,

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yapılan duyuruya göre IPARD Programı kapsamında 21 Mart 2024 tarihinde TKDK tarafından İkinci Başvuru Çağrı İlanına çıkılmıştır. Duyurunun içeriği aşağıda verilmektedir.

Başvuru kabulüne ilişkin bu çağrı, IPARD Programı 2021-2027 dönemi kapsamında yatırım yapmak isteyen işletmeler tarafından destek almak üzere yapılacak başvurular ile ilgilidir.

PROGRAMIN KAYNAĞI

Faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşturulan IPARD Program Fonu’dur. Bu destek “kamu katkısı” olarak adlandırılmaktadır. Söz konusu kamu katkısı, program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacaktır.

BAŞVURU YAPILACAK İLLER

IPARD III. Dönemi İkinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında destek almak amacıyla 81 ilden başvuru yapılabilecektir.

DESTEKLENECEK TEDBİRLER ve DESTEK BÜTÇESİ

M7 – Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbirinden yapım işi, makine-ekipman , hizmet ve görünürlük alımları desteğine ilişkin başvuruları kabul edilecektir.

TEDBİR ADI SEKTÖR KODU SEKTÖR ADI DESTEK ORANI DESTEK BÜTÇESİ (AVRO)
M7 Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme 302-1 Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi %60-%70 80.000.000

AVRO

302-2 Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Paketlenmesi
302-3 Zanaatkarlık ve Katma Değerli Ürünler
302-4 Kırsal Turizm ve Rekreasyon faaliyetleri
302-5 Su ürünleri yetiştiriciliği
302-6 Makine Parkları
302-7 Yenilenebilir Enerji Yatırımları

BAŞVURU TARİHLERİ

Başvurular, 12.07.2024 tarihi saat 09:00’dan itibaren yatırımın uygulanacağı ilde bulunan TKDK  İl Koordinatörlükleri ve İl İrtibat Ofislerinde kabul edilmeye başlanacaktır.

Online Proje Başvuru Sistemi 16.08.2024 tarihi saat 18.00’de kapatılacaktır.

Başvuruların son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.

YATIRIM SÜRELERİ

İkinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında hazırlanacak başvurularda yatırım süreleri en fazla 12 (on iki) ay olarak planlanmalıdır.

ÖNEMLİ HUSUSLAR

• Açık alanda bitkisel üretim faaliyetleri için makine ekipman desteğine bu çağrıda başvuru yapılamayacaktır. Söz konusu yatırımlar için 2024 yılı içerisinde ayrı bir çağrıya çıkılacaktır.
  • Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna sunulan proje başvurularının inceleme süreçlerine iivedilikle başlanacak olmakla birlikte, desteklenecek projelerin duyurulması ve hibe sözleşmelerinin imzalanması, IPARD Programında yer alan Kırsal Alan Tanımı, sıralama kriterleri ve eş finansman oranındaki değişiklikleri de içeren Program Değişikliklerinin Avrupa Komisyonu tarafından resmi olarak onaylanmasının ardından gerçrekleştirilecektir.

Söz konusu hususlardaki gelişmeler ilişkin TKDK tarafından kamuoyuna gerekli bilgilendirme yapılacaktır.

• Alınan başvuruların toplam destek tutarının Çağrı için ayrılan bütçeyi aşması dutrumunda, IPARD Programında ilgili tedbir için belirtilen sıralama kriterlerine göre başvurular sıralanacak ve bütçenin yeterli olduğu sayıda başvuru incelenecektir.

BAŞVURULAR İLE İLGİLİ BİLGİLER

Başvurular hakkında detaylı bilgi ve başvuru kurallarını içeren Başvuru Çağrı Rehberi (Versiyon 2.0) Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun  (TKDK) resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) temin edilmelidir.

Ayrıca, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) tarafından yapılacak ilave duyuru ve bilgilendirmeler de dikkate alınmalı ve söz konusu duyuru ve bilgilendirmeler Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun  (TKDK) internet adresinde (www.tkdk.gov.tr) İletişim başlığı altından veya 2. Çağrıya ait Bilgi Kitapçığından ulaşılabilir.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurum, söz konusu duyurudaki tüm hususları değiştirme hakkını saklı tutmaktadır.

İlgili üyelerimize duyurulur.

EK: Sektör Bilgi Kitapçığı

EK

• Sektör Bilgi Kitapçığı (2,63 MB)